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P. O. BOX 88 
 

JEFFERSON CITY, MISSOURI 
 

January 8, 2010 
 

M E M O R A N D U M 
 
TO: ALL REGIONAL AND COUNTY CD AND FSD STAFF 
 
FROM:   PAULA NEESE, DIRECTOR 
   CHILDREN'S DIVISION 
   ALYSON CAMPBELL, DIRECTOR 
   FAMILY SUPPORT DIVISION 
 
SUBJECT:   CLARIFICATION OF FAMILY UNIT MEMBERS AND INELIGIBLE 

CHILD CARE PROVIDERS 
 
DISCUSSION: 
 
The purpose of this memo is to notify staff that the Child Care Manual, Section 
1210.005.00 – Family Unit and Section 1215.030.00 – Ineligible Child Care Providers 
has been revised. 
 
Family Unit 
The definition of parent, for Child Care Assistance purposes, is a parent by blood, 
marriage, or adoption.  A legal guardian or other person standing in loco parentis also 
meets the definition.  Because adoptive and resource parents meet the definition of 
parent for Child Care purposes, they are mandatory members of the child care family 
unit. 
 
A Non-Parent Caretaker Relative must also be included as mandatory members of the 
family unit, if no biological parent, adoptive parent, or legal guardian resides in the 
household.  
 
Ineligible Child Care Providers  
Adoptive parent and resource providers cannot provide child care for their own children 
or children placed in their care because they meet the definition of parent for child care 
purposes.  This provision also applies when an adoptive or resource parent is the owner 
of a child care facility.   
 
For situations where a parent is employed at a facility where their child attends, the 
facility’s enrollment must be such that the parent is not providing direct care to their own 
child. Only then can child care be authorized. If staff is unable to determine if a parent is 
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providing direct care to his/her child based on the facility’s enrollment, staff should 
request an interpretation of policy.    
 
Additionally, a sibling, half sibling or foster sibling, regardless of their age, is ineligible to 
provide child care to an eligible child if the sibling resides at the same address as the 
eligible child.   
 

NECESSARY ACTION: 
 

1. Review this memorandum with all Children’s Division and Family Support 
Division staff. 

2. All questions should be cleared through normal supervisory channels and 
directed to: 

PDS CONTACT: 
Joyce Koerner 
573-526-9857 
Joyce.A.Koerner@dss.mo.gov  
 

PROGRAM MANAGER: 
Alicia Jenkins 
573-751-6793 
Alicia.Jenkins@dss.mo.gov 
 
 

CHILD CARE  MANUAL REVISIONS: 
1210.005.00 Family Unit 
1215.030.00 Ineligible Child Care Providers 

FORMS AND INSTRUCTIONS: 
N/A 

REFERENCE DOCUMENTS and RESOURCES:  NA 
 

RELATED STATUTE:  NA 
 

ADMINISTRATIVE RULE:  NA 
 

COUNCIL ON ACCREDITATION (COA) STANDARDS:  NA 
. 
 

CHILD AND FAMILY SERVICES REVIEW (CFSR):  NA 

PROTECTIVE FACTORS:   
Parental Resilience:  N/A 
Social Connections:  N/A 
Knowledge of Parenting and Child Development:  N/A 
Concrete Support in Times of Need:  Yes 
Social and Emotional Competence of Children:  N/A 

FACES REQUIREMENTS:  NA 
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